Termékek

[neve]

[rovid_leiras]  

A termék a boltban megvásárolható! Várunk!

A dzsungáriai törpehörcsög leírása

Eladó Hörcsögök

A dzsungáriai törpehörcsög Belső-Ázsiából, és az orosz sztyeppékről származó, egerekkel, patkányokkal rokon rágcsáló. A természetben, Szibériában, Mandzsúriában és Kazahsztánban található.

Hörcsögök keresel?

ELVIHETŐ DZSUNGIK ITT >>>

Picike teste 6-10 cm hosszú, és kb. 50 gr. tömegű. Bundája szürke, hátán, hosszában sötétebb csík húzódik. A természetben télen kivilágosodik, majdnem fehér lesz, ezzel a védekezést megkönnyíti számukra. Ezt a különleges színváltást a házi kedvencként tartott példányoknál is megcsodálhatjuk.

ELADÓ DZSUNGIK ÉS ARANYHÖRCSÖGÖK ITT! >>>

Gabonaföldek közelében, föld alatti kacskaringós járataikban halmozzák fel a pofazacskójukban odahordott táplálékaikat. Magvak mellett, növényi leveleket, gyökereket, rovarokat fogyasztanak. Éjszakai állat, hasonlóan a legtöbb rágcsálóféléhez. Mellső lábait kézként használja, apró ujjak, apró karmocskákban végződnek, amivel nagyon ügyesen tud többféle tevékenységre használni. Az eleséget fogja, alagútjai ásásakor igen hatékony, tisztálkodásnál, bundája rendben tartására, és picinyei gondozásakor is.
A rengeteg összegyűlt eleség a hosszú téli időszakban is elegendő, amit a raktáraiból elfogyaszt. A búvóhelyüket szívesen bélelik puha, meleg vacokká, így vészelik át a hideget, fagypont felett tartva testüket a kinti zord időjárás ellenére. Téli álmot alszanak, az enyhülésig, egészen a tavasz beálltáig.

Rövid 2-3 éves élettartamukat, nagy szaporulatukkal egyensúlyozzák. Magányos állat, területvédő. Az ivarérett állatok találkozásakor a nőstény dönti el, hogy elfogadja-e a hímet, vagy csúfosan elveri. Amennyiben sikerült a hímnek a nőstényt levennie a lábáról, akkor előfordulhat, hogy még a picinyeket is együtt nevelik fel, mert a hím szívesen segít a házi munkában is. Ellenben, ha a nőstény úgy gondolja az is, hogy a találkozás, csak a szerelemig tartott, akkor egyedül is nagyon gondos anya. A picinyeket három hétig szoptatja, azután már, durván elküldheti maga mellől, főleg, ha a hím is mellette van, hiszen akkor a szülés utáni napokban újra vemhesülhet, és kell az energiája a következő alom felnevelésére. Akár-így, akár úgy, a vemhesség, és a szoptatás nagyon elveszi az anya energiáját. Igyekszik ilyenkor több fehérjével pótolni azt, amit a természetben a rovarokkal, kukaccal, otthonunkban pedig, túróval, joghurttal, lisztkukaccal egészíthetünk ki. Nagyon kedvelik az efféle csemegéket, így kedvencünknek óvatosan adagoljuk, mert hamar a kis diónyi állatkából, kisebb teniszlabdányi, guruló jószág lesz, és akkor már a betegségek is felüthetik fejüket, pl. a cukrosság, ami a törpehörcsög egyik jellemző betegsége.

Természetben ellenségei a menyétfélék, róka, bagoly, és más ragadozó madarak.

A fogságban tartott hörcsögöknél is figyelembe kell vennünk, hogy mikor kézbe vesszük, akkor ne a helyükön zavarjuk, és ne felülről akarjuk megfogni kedvencünket, mert bár már pár tíz éve háziasították, ez az ösztön megmaradt, és ilyenkor félelemből haraphatnak. Alapjában kíváncsi, de félénk állatok, érdemes megvárni, amíg elnyerjük bizalmukat, mert akkor valódi meglepetésben lesz részünk, hiszen kedvünkért félig-meddig átalakul nappali állattá, ha meghallja hangunkat, vagy a megszokott elemózsiás zacskó zörgését, már bújik is elő kis odújából, kapaszkodva a ketrec-terrárium ajtójánál, várva a finomságokat, és a kézbevételt. A leghamarabb szelídíthető hörcsögfajta, legkevésbé harapós, és emiatt nagy népszerűségnek örvend, mint házi kedvenc.

Tartás

Otthoni tartásához vehetünk ketrecet, terráriumot, műanyag dobozt, faládikót. Mindegyiknek lesz előnye és hátránya is.
Lássuk egyenként: a ketrecek sokféleségével találkozhatunk a kereskedésekben, ezekből az olcsóbbaktól/ kb. 5000 Ft-tól 25 000 Ft-ig válogathatunk kiegészítőkkel, vagy anélkül. Mire figyeljünk? A rácsközökre először is, hiszen egy nagyon apró állatkát viszünk haza, nehogy meglógjon, vagy a rácsközök nem megfelelő hosszanti illetve keresztirányú beosztásába beakadhat a picike, még ügyetlen láb, és életre szóló baleset lehet belőle, jobb esetben, ha nem az életébe kerül egy fennakadástól. Tehát ketrec esetében válasszuk a kicsit drágább, de jó minőségű ketrecet egy babahörcsög esetében, ami biztonságos is. Előnye a ketreces tartásnak a jól szellőző lakhely. Látható a napi tevékenység, jópofa színes, valódi játszótér kis kedvencünknek.

A terráriumi tartás, ami minimum 30-35 l-es, de inkább kicsit nagyobb, lehetőség szerint, és magas falú akvárium, terrárium is lehet, de, ha nem sajnáljuk a pénzt rá, akkor egy tolóajtós, felül szellőző hüllő terráriumot is vehetünk kedvencünknek. Előnye, hogy az alom nem fog kihullani, ha kicsit lusták lennénk, és elfelejtünk idejében takarítani, nem leszünk kellemetlen helyzetben, ha vendég toppanna hozzánk, hiszen nem lesz hörcsögszag. Az amúgy is tiszta állatok egyetlen sarokba járnak wc-re, ha ügyelünk, hogy ezt a sarkot semmiféleképpen ne keverjük össze, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz, és heti egyszeri takarítással megússzuk a dolgot. A terráriumi tartásnak a hátránya, a kevésbé jó szellőzés. Emiatt a minél nagyobb méretet érdemes választani belőle.

A műanyag dobozos tartásnál arra kell figyelni, hogy amellett, hogy minél nagyobbat válasszunk, és magasabbat is, jól átláthatót vásároljunk. Ez egy kicsit így is, úgy is opálosabb lesz, de a célnak megfelelhet, ha kisebb a pénztárcánk. Hátrány a megrághatóság, bár a megfelelő kellékekkel, nem jut majd eszébe kedvencünknek nem megfelelő tevékenységet folytatni. előnye, hogy nem törik össze, nem szóródik ki az alom, könnyen kitakarítható, pillanatok alatt, de sajnos ez is kevésbé szellőzik.
Kellékekről: Házikó, futókerék, etető és itató, alom és ennivaló.

ELADÓ DZSUNGIK ÉS ARANYHÖRCSÖGÖK ITT! >>>

Házikó: készülhet papírból, wc guriga is lehet, de akkor fogyóeszköz, vagy vehetünk fából készültet, vagy farostból, ez utóbbi kevésbé esztétikus, de mindkettő alkalmas akár két hörcsögnek is, vagy picik nevelésére is. A fából készült minden célból talán a legmegfelelőbb, mert akár fogkoptatásra is használható, mégis elég sokáig tart, amellett, hogy ezek jópofák is, persze ez ízlés kérdése is. A takaríthatósága kicsit több idő, mint pl. a kerámiáé.

A kerámia házikóknál a szellőzést, ablakocskákat figyeljük leginkább. Játékosak, exkluzív darabok is egyaránt kaphatóak, jól beváltak.
Futókerékre mindenféleképpen szükségünk lesz, mert rengeteget tekernek ezek a parányi állatok. nagyon fontos számukra a rengeteg mozgás, hiszen ellensúlyozni kell a folyamatos evést. Erre visszatérek hamarosan. Futókerékből érdemes műanyag talpút venni, ez zörög a legkevésbé, amennyiben éjjel aludni is akarunk. A majdnem hangtalan kerekek mellett problémamentes lesz az együttélés hörcsögünkkel. Arra mindenféleképpen ügyeljünk, hogy csak 7-8 hetes korban szabad elkezdeni a futókerék használatát a piciknél, mert előtte nem elég erősek a lábacskák még, és vagy beleakadhatnak a rácsok közé. Használhatunk félig zárt futókereket is, de ezeket csak ketrecre tudunk felszerelni. Amennyiben fémrácsosat kapunk, azt érdemes egy kis szívószál darabka segítségével hangtalanná tenni./ ezt a két oldalán egy fél cm-es kis műanyagdarabka segítségével oldhatjuk meg.

Itató: erre is szükségünk lesz, de ne lepődjünk meg, ha bőséges zöldségfogyasztás mellett nem fogja használni, vagy csak ritkát a törpehörcsög.

Tálka: ebből kettőt érdemes betenni, egyet a magoknak, egyet a zöldségnek.

Alom: Szitált, hőkezelt forgács a legpraktikusabb, de beszerezhetjük asztalos műhelyből is, akkor érdemes pormentessé tenni. Lehet ezenkívül pl. csutkaalmot kapni, ez már jóval drágább, de ha megengedi pénztárcánk kiváló lehetőség.

Etetés

Az eleség: nagyon fontos, hogy megfelelően válasszuk meg.

A hörcsög egészségének egyik alapfeltétele a helyes táplálás. Hiányában szőrhullás, és egyéb hiány betegségek alakulhatnak ki, és elhulláshoz is vezethet.

Érdemes valamelyik bevált márkás tápot választani, ami tartalmazza a legszükségesebbet, amit adnunk kell a zöldségeken kívül. Későbbiekben kiegészíthetjük megbízható takarmányosnál vásárolt Búza, árpa, rozs, köles-vörösköles, sárga köles, fénymag/amit a madaraknak is adnak. Arra figyeljünk, hogy csak száraz, tiszta, penészmentes helyen vásároljunk. Préselt zöldtakarmánnyal is gazdagíthatjuk.

Ilyen táp a Versele, a Multifit, a Yoyo, a Panzi. Búza, árpa, rozs, napraforgó, kukorica, fűmag megfelelő arányban lesz benne, szárított gyümölccsel, gyógynövényekkel. Az olajos magvakkal, mint pl. a dió, csínján bánjunk, mert bár nagyon szeretik, nagy mennyiségben hízáshoz vezet, a szőrük is bezsírosodik tőle, az élettartam lerövidül.

Itt találsz még Höriket: horcsogfalva.hu

A tápok szavatossági idejét mindig nézzük meg figyelmesen.
Emellett naponta egy darabka sárgarépa, uborka, alma, édes paprika, paradicsom, tök, dinnye, fehérrépa, brokkoli, stb. adható../ami nem adható: a puffasztó zöldségek, a burgonya, a sárgarépa levele..ezek mérgezőek számukra.
Az ásványi anyagszükségletük is pótolható, kiegészíthető otthonunkban található zöldféle adásával, a folyadékpótlás mellett, amit a nyers zöldségekből nyernek.

Az eleséget érdemes kiegészíteni néhány lisztkukaccal, amit rettenetesen szeretnek, és fontos is számukra. Aki nagyon iszonyodik ettől, esetleg liofilizált teknősöknek való gammarust is adhat.
Kutya tápból is adhatunk egy-egy szemet néha, ebben fehérje kiegészítés van számukra.
Az el nem fogyasztott gyümölcsöt feltétlen távolítsuk el naponta. A zöldségek nem okoznak gondot, azok megszáradnak.
A fogak koptatása! Nagyon fontos megemlíteni, a kis állatoknak folyamatosan szükségük van a fogaik koptatására. Erre alkalmas egy darab szépia is, de a megfelelően összeállított étrend is sokat segít. Szénadarabkát is tehetünk nekik, és ritkán meglephetjük őket egy kis darab háztartási keksszel, amiért rajonganak. Lehet speciális rágcsálóknak való kekszet is kapni, azok cukor és adalékmentesek, és természetesen jobbak számukra.

Szaporítása

A dzsungáriai törpehörcsög már hathetesen ivarérett, de ez nem jelenti a tenyészérettséget. Három hónapos kora előtt ne szaporitsunk hörcsögöt. Tehát, ha több hörcsögöt szeretnénk, akkor különböző almokból válasszuk ki a különböző nemű kedvencünket. Tudni kell, hogy így sem biztos a hörcsögáldás, mert előfordulhat, hogy még két különböző nemű állat esetében sem fogják elfogadni egymást.
Ha mégis sikerült összebarátkozni, abban az esetben hamarosan bekövetkezhet a párzás, és a sikeres vemhesülés is.
18. nap környékén megszületnek a picik.

Csipogó hangjukra leszünk figyelmesek. Általában 5-8 pici születik csupaszon.

Figyeljünk, hogy az anya ne legyen háborgatva, és a folyadékpótlásra, táplálására is fokozottan ügyeljünk. A picik 5. napon elkezdenek szőrösödni, 11. napon kimásznak az alomból, megkóstólják a szülők elemózsiáját.12. napon kinyílik a szemük. 21. napra önállóak. Negyedik héten külön kell vennünk őket, hatodik héten nemek szerint is szét kell válogatni a fiatalokat.

Egészség

Általában egészséges állatok hírében állnak, amennyiben beltenyészetmentes helyről vásároltuk őket, és betartjuk az egészséges tartásra szóló szabályokat.

Megfázás:

Könnyen megelőzhetjük, ha kis kedvencünk lakhelye huzatmentes helyen van elhelyezve, 20-24 fokos szobában, a megfelelően táplált állatok immunitása is segít a betegség megelőzésében, Amennyiben mégis azt halljuk, hogy kedvencünk szipog, illetve látható, hogy folyik az orra, forduljunk orvoshoz, aki antibiotikumot fog adni.

Bőrfertőzések:

Eredhet egy sérülésből, mit harc során, vagy balesetben szereztek, azt egyszerűen kis Betadine-nal le kell kezelni. Amennyiben nem múlik el, esetleg foltos, szőrmentes, heges maradt a helye, akkor gyanakodhatunk:
Atka, gomba, parazita meglétére. Ezt orvos által felírt parazitamentesítővel kezelhetjük/hasonlóképpen, mint a macskáknál, és a kutyáknál is.

Fogproblémák:

Túlnövés, szabálytalan fognövés, letört fog, lyukas fog.
A túlnőtt fogat az orvos egyszerűen rövidebbre vágja.
A szabálytalan fognövés komoly gond, általában genetikai probléma, ami pl. beltenyészetnél fordulhat elő.
A letört fog, kalciumhiány jele lehet általában, ekkor emelni kell a kalciumbevitelt, pl. az ételre szórt kalciumpor formájában/ezt is orvosi tanácsra. A foguk amúgy hamarosan visszanő, az eleségét kell figyelmesen adni addig.

Hasmenés:

Szintén komolyan oda kell figyelni, mert bár okozhatja esetleg vizesen adott zöldség, esetleg gyümölcs, hamar végzetes lehet. Diétájuk ilyenkor egy kis főtt tojás, főtt rizs, és víz, kamillatea,
Sajnos vannak súlyosabb, fertőző formái is, ami általában gyors lefolyású, legyengült állat nem igen éli túl. Súlyos hasmenésnél, gondosan fertőtlenítsünk, mert emberre is fertőző lehet. Természetesen orvossal konzultáljunk. Itt megemlítem, hogy ilyen eset csak nagyon elhanyagolt helyzetben, nagyon ritkán fordul elő.
Állatkereskedésben vásárolt állatoknál mindig gondosan figyeljünk oda, hogy a választott pici farkincájánál tiszta legyen a szőr.

Daganatok:

Vannak ártalmatlan és végzetes daganatok. Az előbbi egy esetleges tályog, amit az orvos egyszerű módszerrel tud kezelni, utóbbi, szerencsére dzsungáriai törpehörcsögnél ritka, de nemigen gyógyítható.
Végül ennyi riogatás után a jó hír, hogy általánosságban elmondható, hogy egy egészséges pici egészségesen tartva... általában egészséges marad és szép öregkort érhet meg.

ELADÓ DZSUNGIK ÉS ARANYHÖRCSÖGÖK ITT!!

Ellensége lakásban

Lakásban az ellensége a macska. :)

Színek:

A dzsungáriai törpehörcsögök hihetetlen színváltozatait is kitenyésztették már. Vegyük fontolóra, minél ritkább egy szín, annál drágább az állat, és az egészsége is annál bizonytalanabb.

Színek:


Természetben előfordulók: vadas, kék;
Kitenyésztett: mandarin, bézs, narancs, dove, lila, camel, pezsgő, fahéj, fekete, oroszkék, barna, csokoládé.

Mintázatok:

pl. merle, tarka.

Áruk a különlegességüktől függően kb. 1000 Ft-4000 Ft-ig terjed, de egyes példányokért a gyűjtők a dupláját is adják.

A dzsungáriai törpehörcsög tenyésztése hobbi, nem pénzkereseti lehetőség, célja ennek a tündéri állatkának a népszerűsítése, és egy kiváló genetikai állomány fenntartása.

Elvihető hörcsögök ITT!

Egy idézet befejezésül:


"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik." / Anatole France
keresőguruOldaltérkép