Termékek


 
Boltunk újra nyitva! Nyitva tartás ITT!


A Gabonasikló tartása

Az alábbi leírás egy része a videóban szereplő gabonsiklókról szól, de az összes többi benne szereplő információ általánosan igaz és vonatkozik minden gabonasiklóra.


Mintázatuk:

Ők két gabonasikló, egy fiú egy lány. A mintájuk nem egy génhez öröklődik, tehát ezt a cikk-cakkos mintát nem igazán sikerült genetikailag egy adott génhez kötni. Viszont azt tudható, hogy az apukájuk és az anyukájuk is ilyen mintás volt. És az alomnak gyakorlatilag az egésze hasonló volt hozzájuk, többé-kevésbé. Tehát az, hogy most több egybefüggő cikk-cakkja van, vagy kevesebb az változó lehet. De ez alapján elég nagy a valószínűsége, hogy ha szeretnénk a jövőben párosítani őket, akkor hasonló mintás utódok fognak tőlük születni.

Legjobb tudomásom szerint más színt egyébként nem hordoznak, tehát ilyen vörös albínónak nevezett szín fog belőlük kijönni.

Koruk most:

Ők tavaly őszi születésűek, fél évesek sincsenek még, vagy a körül.

A gabonasiklóknak olyan 120-150 cm a várható felnőttkorú hosszuk. Ez nyilván az etetés gyakoriságától és mennyiségétől függő, de olyan 3-4 éves korukra ezt el kell érni.

Vedlés:

Addig nagyjából havonta, másfél-két havonta vedlenek. Amikor elérik a felnőtt kort, akkor már ritkábban, csak 3-4 havonta. Ha elérték a felnőtt kort, 3-4 éves korban már nem igazán nőnek, ezt a vedlés is mutatja, szemmel látható növekedés már nincs.

Ez azért fontos, mert kis korban, amíg nagyon picik 5-7 naponta vedlenek, fél - egy éves korban kb. 1 hhavonta, ahogy pedig elérik a felnőtt kort, ez 2-3-4 hónapra változiki.


Az eleség mérete:

Az eleség méretét érdemes belőni. Vannak, akik a kígyó súlyához mérik, ez nem feltétlenül mérvadó, én inkább a kígyónak a szélessége alapján szoktam választani. Tehát a kígyók legszélesebb pontjához képest másfélszer ne legyen nagyobb az eleség.

Ami most szopós egér ebben az esetben. Ők különben már az éppen szőrösödő szopós egeret is megeszik. A teljesen csupasz 1-2 naposból meg kettőt is elfogyasztanak, és ezt durván hetente. Ők a hét elején vedlettek, tehát kb. két hete nem ettek már. Ha a gabonasiklókat hazaviszed,  akkor érdemes pár napot hagyni, hogy megszokják a helyüket.

Lehet hallani a videóban, hogy a kislány rázza a farkát, ami azt jelenti, hogy ideges, ezt általában felnőtt korukra kinövik. A kicsik gyakrabban csinálják. Nem feltétlenül kell tőle megijedni. A gabonasiklók általában nagyon barátságosak, nem harapnak egyébként nagyot, ha véletlenül elő is fordul, teljesen elviselhető. Ők egyébként viszonylag nyugodtak már. Én általában úgy szoktam őket kivenni, hogy van egy kis kígyófogó pálcám, azzal megemelem őket, mivel ez egy fém tárgy, attól nem félnek annyira és ha már megemeltem őket, akkor nyúlok óvatosan a kezemmel alá, mert a meleg kéztől és illatától meg tudnak ijedni.

Nagyon gyorsak különben ilyen fiatalon, tehát ha kézbe veszed, erre érdemes odafigyelni. Hirtelen meg tudnak slisszolni, tehát legyen alattuk ágy, vagy szék, hogy ne essenek rögtön a földre. Etetés után 1-2 napig célszerű őket nem kézbe venni, hanem békén hagyni, de utána 1-2 naponta kézbe lehet őket venni szoktatás céljából.

Elég hamar megszokják az embert, néhány hét alatt teljesen szelídek lesznek, de nyilván vannak személyiségkülönbségek is köztük. Nálam az a tapasztalat, hogy a lányok inkább háklisak, idegesek, érzékenyebbek.

Táplálással kapcsolatban nagyon fontos, hogy meg kell várni a következő etetés előtt, amíg ürít. Ez nagyon fontos!!

Ha betartod durván a heti etetést, akkor ők 2-3-4 nap alatt már ürítenek. A felnőttek is 3-4 nap alatt kiemésztenek. Most én a fiú siklómat diétáztatom, havonta egyszer kap enni, mert kicsit el van hízva. Nála előfordul, hogy egy hónap alatt kétszer ürít.

Folyadék:

Víz mindig legyen náluk. Én akkora vizes tálat szoktam betenni, hogyha igényük van rá, vedlés környékén - ez néha elő szokott fordulni -, hogy bele tudjanak feküdni. Nyilván érdemes a vizet sűrűn cserélni, hogy mindig friss legyen előttük, mert belepisztíthatnak. Ritkán látni egyébként őket inni, hiszen éjszakai állatok. Etetés után előfordul, hogy látom őket inni. Víz mindig legyen tehát nekik.

Éjszakai állatok, illetve alkonyat és pirkadat - tehát mire az ember este 6-8 óra körül hazaér és sötét van a szobában és felkapcsoljuk a villanyt, akkor már ők elő szoktak jönni. Néha napközben is látni őket, illetve attól függ, hogy milyen a terrárium, mennyire szokta meg. Nekem van olyan, amelyik napközben is elöl fekszik, nem bújik el. Ilyenkor tavasszal, tenyészszezon idején, a fiú sikló egész nap körbe-körbe járja a terráriumot, veri az orrát mindenféle lyukhoz és keresi a menekülő utat, hogy nőstényt találjon magának.

Érdekes módon volt egy olyan nőstényem, amely viszont ennek pont az ellenkezője. Tehát megjött a tavasz és ő elbújt. Ha ki akartam venni, akkor rázta a farkát és rám csapott a fejével, hogy őt hagyjam békén, ő el akart vonulni. Vannak érdekes időszakaik.

Terrárium mérete:

Jelenleg egy körülbelül 20x30-as dobozkában tartom őket. Fontos, hogy nagyon jól záródó legyen, mert hihetetlenül fifikásak tudnak lenni, ha szökésről van szó. Ezek a dobozok is azért vannak lecelluxozva, hogy még véletlenül se tudják a doboz tetejét felnyomni. Én olyan dobozt használok, amelynek pattintós füle van. (OBI, Praktiker) Ebben a dobozban 1-2 éves korukig is akár el lehet őket tartani. Meglátod majd, hogy kitöltik a teret és egyre kényelmetlenebb lesz nekik. Felnőtt korban legalább 60x40-es doboz illik nekik. Ezek egy pár, de én nem vagyok az együtt tartás híve, több a hátránya, mint az előnye. Én azt javaslom, hogy külön, de akkor viszont kétszer kell két teljes ilyen terrárium. Ha mégis egybe kerülnének, akkor 1 éves koruk után külön kell tenni, mert a fiúk nagyon hamar ivarérettek tudnak lenni és adott esetben bepróbálkozhat a lánynál. Viszont ha a lány nincs még minimum 300 gramm, 3 éves és 90-100 cm, akkor a lány megreked a növekedésben és nem is fejlődik ki a teljes méretére. Ezt érdemes betartani, tehát ha 3 éves, de még nincs 300 gramm és 90-100 cm hosszú, akkor várjuk meg, amíg eléri ezt. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon egészséges legyen a példány, akkor érdemes akár a 4 éves kort is megvárni a nőstényekné a tenéysztésbe fogás előttl.

Általában már párosodás után a nőstény nem táplálkozik, saját anyagából építi a tojásokat, ezért a nőstényből ez elég sokat kivesz. Párosodás után 2 hónap múlva rakja le a tojásokat. Tojásrakás után a nőstény úgy le tud fogyni, hogy kilátszik a gerince.

Körülbelül fél év alatt szedi vissza a súlyát.

Hőmérséklet:

Én legalább 25-26 fokot mondanék, 30 fok fölött már magas. Éjszaka lehet hűvösebb, de 21-22 fok alá ne menjen a hőmérséklet. Mivel ők hidegvérű állatok, nincsen belső hőmérsékletük, ezért az emésztéshez külső hőmérsékletre van szükség. Ezért van az, hogy alacsonyabb hőmérsékleten lassabban emésztenek, ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor meg sem tudják emészteni. Vagy kihányják, vagy egyéb problémájuk van belőle. Magasabb hőmérsékleten pedig gyorsabban, akár 1-2 nap alatt is megemésztik a táplálékot. Nálam most éppen fűtőlap van, de lámpával is lehet nekik világítani, illetve melegíteni őket.

Javaslok egy hőmérőt, amelyen zsinór van és oda tudod tenni, ahol éppen meg akarod mérni a hőmérsékletet. Ugyanis ők talajlakók és ha felrakod a terrárium tetejére, akkor nem azt a hőmérsékletet méred ahol ők vannak. Ha profi akarsz lenni, akkor termosztátra lehet kötni a fűtő berendezést, beállítani a megfelelő fokra. A még komolyabb termosztáttal már programozni is lehet, este reggel különböző fokra beszabályozni.

Az alom:

Mindenképpen pormentes és jó nedvszívó legyen. Lehet vásárolni kifejezetten hüllőknek gyártott almot is.

Nagyon sokan kókuszroston tartják, az sem rossz megoldás. Van aki sima papír törlőn tartja az állatokat, az is megfelelő. Tökéletesen pormentes forgács is megfelel, vagy a csutka alom. Ürítés után az összeállt almot eltávolítom. Általában havonta egy teljes alomcsere szükséges.

Etetés:

Etetés terén két iránymutató van. Van, aki a helyén eteti őket. Berakja az egeret, olyankor érdemes csipeszről nyújtani nekik, mert így kevésbé érzi az ember illatát, és ne az emberi kézzel kösse össze. Ne csak akkor legyen nyitva a terrárium, amikor etetünk, mert akkor a terrárium nyitásra is arra asszociál, hogy etetés van és emiatt esetleg támadólag léphet fel.

Arra kell figyelni, hogy a táplálékra ne ragadjon alom, ezért valamit le kell helyezni a terrárium aljára és arra tenni az egeret pl. egy doboztetőt. A másik módszer az, amikor kiveszik a siklót egy másik dobozba és abban etetni. Én ezt a módszert követem. Ez azért is jó, mert addig ki lehet takarítani a terráriumot és vizet cserélni.

Én nem pártolom az élő egér etetését, legfeljebb, ha egy-két napos, mert a már pattogós, eleven egér kárt tud tenni a siklóban, megharaphatja. Láttam már kiharapott szemű siklót, de a hátát is összeharapdálhatja, ha a sikló nem tudja elég gyorsan elkapni. Ennél jobb módszer, ha az egeret közvetlenül etetés előtt lecsapjuk. Én fagyasztottat tartok, így etetés előtt annyit olvasztok ki szoba hőmérsékletűre, amennyi elegendő számára. Vannak olyan egyedek, amelyek preferálják az élőt, kis korban lehet az élő etetéssel kelés után egy kicsit stimulálni, de a gabonasiklókat hamar rá lehet szoktatni a fagyasztottra, nincs velük semmi probléma.

by B.B.Corn

keresőguruOldaltérkép