Termékek


 
Boltunk újra nyitva! Nyitva tartás ITT!


A királypiton

A királypiton (Python regius) egy közép- és nyugat Afrikában élő kígyófaj. Angol nevét (ball pyton = labdapiton) onnan kapta, hogy veszély, illetve stressz estén hajlamos labdává gömbölyödni. Magyar nevét (Királypiton) a latin neve után (regius = royal = királyi) kapta amiatt, hogy régebben az afrikai uralkodók ékszerként viselték.

A királypiton nem mérges kígyó. Bár kifejlett példánya alig másfél méter hosszú, mégis óriáskígyóként tartjuk számon. Ennek oka, hogy nem méregfogakkal, hanem folytással öli meg áldozatát. Méregfoga nincs.

Fogságban általában nyugodt természetű, könnyen tartható hüllő. Tartása kisebb mérete (90-150 cm - (a nőstények nagyobbak)), nyugodt természete, és rendkívül látványos színváltozatai miatt vált népszerűvé. Az egyik legkönnyebben tartható kígyófaj. Tartása terráriumban történik, amely látványosan berendezve dekoratív dísze lehet lakásunknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Néhány nagyon izgalmas színváltozat:Az állattartás felelősségteljes feladat a királypiton estében is. Mielőtt meghozzuk a döntést tartása mellett, ismerjük meg igényeit..

A királypiton a természetben nappal földalatti üregekben tartózkodik, csak éjszaka indul vadászni. Étlapján kisebb emlősök szerepelnek. Akár 20 évig is elélhet.

Általában eléggé barátságos állatok, ha azonban biztosra akarunk menni, akkor vásárlás előtt érdemes a kiválasztott példányt kézbe vennünk. Ha labdává gömbölyödik vagy csak nyugodtan mászkál a kezünkön, akkor nem valószínű, hogy problémánk lesz vele a jövőben - már ami a szelídségét illeti. Ha kapkod, csapkod, - ami mellesleg nagyon ritka - akkor nehezebb dolgunk lehet vele.

Fiatal állat vásárlásakor olyan állatot vegyünk, amely már vedlett és evett is. Ez egy tenyésztő esetében általában nyilvánvaló, de azért gondoltuk, megemlítjük ezt a fontos tényezőt.

Jellemző rájuk - mint a kígyókra általában - a gyakori nyelvöltögetés. (Íme egy lassított videó erről)Nyelvük ugyanis (végtagok híján) egy külvilágot “letapogató” érzékszerv. A szemük és szájuk közötti infravörös sugárzást hőként érzékelő szerv további segítséget nyújt az éjszakai vadászatban.

Megfelelő körülmények a királypiton tartásához

Amikor kígyótartásra adod a fejed, ügyelj rá, hogy a számukra megfelelő kialakítású terráriumot készíttess. A terrárium ajtajára érdemes kígyózárat vásárolnunk. Kép hamarosan.

Egy kifejlett királypitonnak legalább egy 100 x 50 x 50 cm-es fekvő terráriumra van szüksége. De ha ennél nagyobb, abban csak jobban fogja ézezni magát.

A terrárium belső kialakítása is fontos. A talaj legyen fenyőkéreg vagy tőzeg. Homokot soha ne használjunk! Pitonunknak biztosítani kell egy búvóhelyet, ahol nappal pihenhet, illetve vastagabb faágakat. A búvóhelyre számos megoldás létezik. Ez lehet például egy szikla amely alá labdává gömbölyödve elbújhat, vagy lehet egy megfelelő méretű kerámiabújó. Kisebb állatnak kisebb, nagyobbnak nagyobb búját használjunk.

Tartás szempontjából a legfontosabb dolog a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A terráriumban száraz, meleg levegőnek kell lennie. Ez nappal 30-32 fokot, éjszaka pedig 27-29 C fokot jelent. 22-23 C fokon az állat már megfázhat. A terráriumban szükséges továbbá egy ún. “napozó” sarok kialakítása, ahol a hőmérséklet ennél is kicsivel magasabb, 32-34 Celsius fok. A megfelelő hőmérsékletet az alábbi termékek bármelyike: 1. fűtőlap, 2. melegítő égő 3. kerámia égő 4. fűtőkábel tökéletesen biztosítják.

A terrárium berendezése (egy lehetőség a sok közül)A királypitonunk számára egy nehéz, nem borulékony kerámiaedénybe mindig biztosítsunk ivóvizet.

A királypiton táplálkozása

Ha a királypitonokat hobbi célból tartjuk, akkor elegendő őket kéthetente egyszer etetni. Tápláléka élő vagy fagyasztott (természetesen megfelelően kiolvasztott) fehér egér vagy patkány legyen.

Íme egy etetés lassítva
Amennyiben királypitont szeretnél tartani, fordulj hozzánk bizalommal. A fenti listából tudsz állatot választani, illetve ha csak felszerelésre van szükséged, akkor ITT tudsz tájékozódni a lehetőségekről. Itt pedig a egyedi terráriumainkat láthatod, melyeket rendelésre készítünk rövid határidővel.

keresőguruOldaltérkép