Termékek


 
Boltunk újra nyitva! Nyitva tartás ITT!


Kint volt nálunk a TV2

A sisakos kaméleon és tenyészetünk bemutatásaEnnyi kaméleon között még életemben nem voltam. A legkisebbtől a legnagyobbig megtalálható két féle kaméleon is, a sisakos és a párduckaméleon is.

Ami nálam van az a párduc kaméleon, ami pedig nálad van, a sisakos kaméleon, aki kb 2 hetes. A legnépszerűbb állatka. Ez a sisakos kaméleon is hasonló méretű lesz, mint a párduc, talán egy picit nagyobb és körülbelül egy 8-9-10 hónap, talán egy picit több – igazából hőmérséklet és táplálék függő, hogy milyen gyorsan nőnek.

Hova tegyem, hogy jól érezze magát? Most felmászol rám? ÉS megeszel?
Igazából a kaméleonokat terráriumokban tartják, de ha valaki beszerez egy ilyen Ficus Benjamint és arra kiteszi az állatot, akkor azon órákig, akár napokig is el van.

Amikor kicsi az állat, akkor érdemes foglalkozni vele egy pár percet naponta. Óvatosan kell vele foglalkozni, tehát lassú mozdulatokkal és egyszerűen így megszokja azt, hogy az ember kezében van és nagyon szelíd marad.

- És mit esznek?

Rovarokat, mindenképpen élő eleséget kell nekik adni, tücsök, sáska, viaszmoly lárva. Megmutatom, mit szólsz?

- Szóhoz se jutok :)

Kis tücsök, ez az a méret, amit ez a kis kaméleon meg tud enni. Ezeket be lehet szerezni kereskedésekben, internetről. Az fontos még, hogy ezek a tücskök mielőtt bekerülnek a kaméleon terráriumába, vitaminozva legyenek. Tulajdonképpen 3 fő tápláléka lehet, a tücsök, a sáska és a viaszmoly lárva esetleg még más finomságot is lehet neki adni.

Megfogod a sáska két hátsó lábát, így, finoman.

Ha jól tudom, most keltek ki a kis kaméleonjaid?

Így van, tegnapi nap folyamán volt a kelés, itt láthatjátok a kis keltető dobozt, de nem vesszük ki azonnal a kis kaméleonokat, hanem benne hagyjuk általában egy fél napot, 1 napot. Levesszük a tetejét és látjuk a friss kelést benne.

- Mikor zöldül ki?

Hát ez hangulat függő, betesszük egy olyan közegbe, ahol jól érzik magukat.

- És akár 1 óra alatt zöld lesz?

Igen, akár 1 óra alatt is, igen, simán.

Van több mint 200 kaméleon faj, nagyon sok változtatja a színét, de azt fontos tudni, hogy nem a környezetéhez igazodik, hanem hangulatfüggő.

- Nézd, zöld lett a kezemben!

Aha, bizony, tehát ez az 1 óra, az nem 1 óra, hanem lehet 20 másodperc is.
- Akkor vegyünk ki még egy barnát és azt is bezöldítem! :)

Próbáljuk meg, úgy tűnik jó hatással vagy rá.

- Ez pedig itt, akkor egy ideális terrárium, ahova betehetjük a kaméleont, ugye?

Amikor egy kaméleon még pici, akkor egy pici terrárium érdemes számára létrehoznunk, mert a nagyon nagy terráriumban nem fogja megtalálni a kaját. Díszítésnek van benne alul egy kis műfű, be van téve egy Ficus Benjamin és mászó ágak. És azon kívül egy melegítő izzó kell neki, hogy ha télről van szó. Tulajdonképp ebben gyönyörűen el van.

- Tegyük is be, szerintem és akkor kell bent neki egy mászóka…

Így van, azokat már betettük, előkészítettük. Betesszük az állatot és jól fogja magát érezni.

Egy 28-30-32 fokra kell felfűteni a felső tartományát a terráriumnak. Ugye mondtam az UVB izzót, ami a napfényt helyettesíti. Az nagyon fontos számára, mert nem kap természetes napfényt.

- A párásítást hogy oldjuk meg?

Viszonylag egyszerű a dolog, naponta 2x egyszerűen csak bepermetezünk neki az üvegen, és a növényekre gazdagon. Ez részben párásít, részben pedig ha az állat szomjas, oda tud menni ezekhez a levelekhez és ezekről fogja lenyalogatni a vízcseppeket.

keresőguruOldaltérkép