Termékek


 
Boltunk újra nyitva! Nyitva tartás ITT!


Az afrikai törpeegér - avagy a világ legkisebb rágcsálója

Ez az apró emlős (Mus minutoides) mindössze 3-6 grammot nyom, és maximum 5-6 centiméter hosszú, a „legnehezebb” a vemhes egér: 12 grammos. Összehasonlításként, egy átlagos egérke olyan nehéz, mint 6 darab papír zsebkendő. A Szaharától délre fordulnak elő, változatos tájakon élnek, így alakult ki a most ismert 10 alfaj. Minden alfajban közös, hogy szereti a dús növényzetet és az ember közelségét- előszeretettel dézsmálja meg a gabonaféléket. Természetes élőhelyén nagyobb családokban él, földalattii járatrendszert készít, ebbe épít apró fészkeket.

Kinézete

Az orrától a farka tövéig mindössze 3-4 centiméter hosszú, a farkincája pedig 4-5 centiméter. A nőstények általában picivel nagyobbak a hímeknél. Hátuk aranybarna, hasuk krémszínű, de ismert egy szürkésebb színváltozatuk is. Hatalmas gombszemük jelzi: igazi éjszakai állatok!

Tartása, viselkedése

Mivel nagyon apró állatokról van szó, ezért nem lehet őket a többi rágcsálóhoz hasonlóan tartani, speciális igényeik vannak. Fontos, hogy üvegterráriumban tartsuk őket, mivel minden létező rács között kiférnek. Ha mégis saját kezűleg akarunk lakhelyet barkácsolni az állatainknak, a maximális rácsméret 0,6 cm lehet.

Hiába picik ezek az állatok- a mozgásigényük annál nagyobb! A többi rágcsálóhoz hasonlóan családokban érzik jól magukat-, ha már több, mint 5 főt számlál a csapatunk, minimum 80x50x50 centiméteres terráriumra lesz szükség. Igazán nagy családoknak a másfél négyzetméter is elkellhet.Régi akváriumok átalakítása nem javasolt, hiszen ilyenkor felülről nyúlunk be etetni-itatni az állatainkat, amitől nagyon megrémülnek- a legjobb megoldás a szakszerűen a számukra felépített terrárium. Figyeljünk az alapos szellőztetésre és a megfelelő hőmérsékletre: 20-25 Celsius fok közt kell tartani őket (éjszaka ez csökkenhet néhány fokkal), szükség esetén fűtőlappal biztosíthatjuk ezt. Mérjük rendszeresen a hőmérsékletet kedvenceink életterében, hogy elkerüljük a túlmelegedésüket.

Mivel ezek az állatkák imádnak ásni, célszerű 10-20 centiméter vastagon almozni- olyan anyaggal, amelyben járatokat tudnak ásni és fészkeket építeni. Szénával és hasonló anyagokkal bélelik fészkeiket, a terrárium berendezésének megálmodásához használjuk a fantáziánkat: lehetnek bent ágak, növények, parafa csövek, búvóhelyek (akár fából, akár kerámiából), de szívesen bújnak el kókuszdió héjakban is. Egy kis homokos területet is biztosítsunk, ahol porfürdőzhetnek. Élő növények ültetése nem minden esetben javasolt: kiáshatják a cserépből azokat, vagy ha nem elégséges a szellőzés, túl sok szén-dioxid is felhalmozódhat a terráriumban. Ha ragaszkodunk az élő növényekhez, gabona- és fűféléket ültessünk.

Mivel rendkívül szociális állatok, csak csapatostul tartsuk őket! A legjobb, ha hím és nőstény egérkéink is vannak, ha pedig nem szeretnénk szaporulatot, inkább válasszunk csak nőstényekből álló társaságot. A csapatokban szigorú hierarchia uralkodik: új állat(ok) érkezése, vagy a vezető halála ezt megbonthatja, így hatalmi harcoknak lehetünk szemtanúi. A törpeegér éjszaka és hajnalban aktív: ahhoz hogy megfigyelhessük őket, hasznos olyan izzót beszerezni, ami lehetővé teszi a megfigyelésüket sötétben, de nem zavarja őket. Ha pedig sok állatot tartunk, nappal is nagyobb az esélyünk hogy megfigyelhessük őket.

Apró termetük és sérülékenységük miatt nem vehetőek kézbe, és másrészt egy szemvillanás alatt eltűnnek az ujjaink közül, megfogni őket pedig szinte lehetetlen. Gyermekeinknek csak úgy vegyünk ilyen állatokat, hogy tudják: csak a terrárium üvegén át tudnak gyönyörködni bennük.

Etetésük

Amilyen kicsik, olyan nagy az energiaigényük: folyamatosan eszegetnek. A legmegfelelőbb alaptakarmányok az apró magvak, például fürtös köles, a kanári és pintyeknek gyártott magkeverékek. Ne adjunk nekik túl olajos magvakat, viszont fontos a rostkiegészítés, amit széna formájában biztosíthatunk. Nemcsak fészket építhetnek belőle, hanem fontos tápanyagok is vannak benne!

Fehérje kiegészítésre mindenképpen gondolnunk kell, hogy elkerüljük a kannibalizmust. Kínálhatunk nekik tücsköt, sáskát, lisztkukacot, egyéb rovarokat, de adhatunk főtt tojást is. A vegyes étrend biztosítása érdekében zöldségeket, gyümölcsöket is adhatunk nekik, de ettől függetlenül a folyamatos ivóvízellátás elengedhetetlen! Hajlamosak a kiszáradásra, így egy megfelelő tálkában mindig legyen előttük ivóvíz. A hagyományos golyós itatók erre a célra NEM megfelelőek, mivel a fémgolyókat nem tudják megmozdítani, az túl nehéz a számukra.

Már néhány órás éhezés vagy szomjazás is súlyosan károsíthatja az egészségüket, akár bele is pusztulhatnak. Ha bármilyen betegségük felmerül, fontos, hogy specialista állatorvoshoz vigyük a beteg egérkéinket.

Szaporodásuk

A törpeegér már 5-7 hetes korában ivarérett lesz, 19-21 napos vemhesség után ad életet 4-5 darab 1 grammos kisegérnek, melyek körülbelül akkorák, mint egy szem kukorica.Az újszülöttek még csupaszok és vakok, két hetesen nyílik ki a szemük, és néhány nap múlva már szilárd táplálékot is elkezdenek fogyasztani. Hat hetesnél fiatalabb egereket ne vegyünk! Ha vegyes ivarú a csoportunk, gondolni kell az új jövevényekre is, hamar meg fog sokszorozódni az egereink száma.Új állatok beszoktatása a régi csapatba nem egy egyszerű és gyors folyamat, semleges területen engedjük össze először az egymásnak még idegen állatokat, s fontos, hogy előzetesen egy kis alomanyagot is cseréljünk köztük, hogy megismerhessék egymás szagát.

Az átlagos életkoruk két év, de akár megérhetik a negyedik születésnapjukat is.


keresőguruOldaltérkép