Termékek


 
Boltunk újra nyitva! Nyitva tartás ITT!


Eladó leopárdgekkók

Az alábbi képeken az elmúlt időszakból láthatjátok eladó állatainkat. Ezekből több már nincs nálunk, de folyamatosan van sok-sok állat. Ha gekkót szeretnél, személyesen tudsz választani.

A leopárdgekkó tartása

Ha hüllőtartásban gondolkodsz, és még nincs tapasztalatod ebben, akkor a leoprádgekkó lehet számodra az ideális választás, hisz az egyik legkönnyebben tartható hüllők közé tartozik. Terráriumuk kialakítása sem túl bonyolult és egész fiatal gazdák is könnyen boldogulnak vele.

Származását tekintve a Gekkoniade családba tartozik. Jellegzetessége ennek a családnak, hogy remekül másznak. Különlegességük, hogy pikkelyeik finom, szőrszálszerű szerkezete teszi lehetővé, hogy akár az üvegfalon is felmásszanak vagy akár a gravitációnak ellent mondva fejjel lefelé is végig szaladjanak egy felületen.

Ennek ellenére a leopárdgekkók talajon élnek és karmaik által ásnak és fatörzseken, sziklákon másznak. Ezek a fajta gekkók fogságban, akár 20 évet is megélnek. Ahogy a természetben található példányok között is több szín- és mintázatbeli különbség látható, úgy igaz ez a fogságban tartott példányokra is. Kifejlett példányok elérhetik a 20-25 centiméter hosszt is.

Természetes élőhelyére a száraz, sivatagos környezet jellemző, legfőképpen a Közel-Keleten találhatóak. Kövek és száraz cserjék között élik életüket és leginkább éjszaka vadásznak.
Terráriumukat ennek megfelelően szükséges kialakítani.

Terrárium

Ahogy minden hüllőfélénél, legyen az kaméleon, vagy agáma, korának és méretének megfelelően kell a terráriumot kialakítani. Egy fiatal gekkónak megfelelő egy kezdő terrárium, melynek méretei kb. 40*20*30 cm. Figyelembe véve, hogy hajlamosak a talajt enni, így elkerülvén az ebből fakadó esetleges egészségügyi problémákat, célszerű egyszerű konyhai papírtörlővel fedni a terrárium aljzatát. Ezt cserélni és tisztántartani is gyors és egyszerű.

Ha elérte már a fél éves kort, akkor időszerű váltani a felnőtt méretű terráriumra, aminek méretei - 1 db állat tartása esetén, legalább 60*30*40 cm. Ha több példányt tartunk együtt, akkor 90*50*50 cm-es terrárium szükséges. Ebben kényelmesen elférnek és akár el is tudnak különülni egymástól.

A terráriumban helyezzünk el számára köveket, rejtekhelynek megfelelő lehetőségeket, ahol aludhat, elbújhat, vadászhat. Talajnak megfelelő lehet a homok (enyhén kavicsos, köves is lehet) és a tőzeg is egyaránt kb. 5 cm vastagon. A mászó felületek legalább olyan vastag ágakból álljanak, mint a gekkó törzse, hogy kényelmesen tudjon pihenni rajta. Helyezzünk be kisebb tégelyt, melyből inni tud és számára is fontos a folyamatos párásítás, amely biztosítja, hogy ne száradjon ki és a vedlés is zavartalanul mehessen végbe.
Nappal a 28-32oC a legideálisabb hőmérséklet, éjszaka 20-23oC is elegendő számukra.


Fényigényüket tekintve szükségük van a napi 10-12 óra fényre, mert szívesen napozgatnak. Világításra és melegítésre is alkalmas egy, a terrárium tetején elhelyezett bura 50-75 wattos izzóval, ügyelve arra, hogy maradjon a gekkónk számára egy kis hűvösebb búvóhely is. Lehet ez egy előre elkészített barlang, vagy egy kivágott kartondoboz.

Etetés

Fiatal példányoknál 3 naponta, lisztkukac és kisebb tücsök adható, kifejlett példányoknál 2 naponta szintén lisztkukac, molylepke, pók, rózsabogárlárva, legfőképp tücsök és ritkábban viaszmolylárva adható.
Az egészen kifejlett példányoknak akár szopósegér is adható, de csak és kizárólag ritkán, egy kis változatosságként. Magas foszfor és zsír tartalma miatt gekkók számára nem előnyös a túlzott fogyasztásuk.
A gekkók éjjel vadásznak, így célszerű reggelente ellenőrizned, hogy az adott táplálékból evett-e és mennyit. Általában 6-7 rovart esznek meg egy alkalommal.
A táplálékállatot minden alkalommal vitaminporozva szükséges adni. Ezt a legegyszerűbben úgy végezheted el, hogy az etetés előtt az odaadni kívánt mennyiségű táplálékállatot egy fedeles dobozkába teszed, rászórod a vitaminport, lefeded a dobozt és összerázod. Kicsi példányoknál inkább naponta keveset, míg kifejlett példányoknál heti 2-3x nagyobb adagot érdemes beszórni.

Itatás

Alacsonyfalú, talajra elhelyezett edényben langyos, nyáron enyhén hideg vizet tegyünk be számára, ha több állatot tartunk, akkor több, 2-3 db itatóedény elhelyezése ajánlott. A párásításkor langyos vizet permetezzünk be az állatnak, nyáron lehet enyhén hideg is. Fújjuk le a terrárium oldalát is, mert szeretik azt is lenyalogatni.

Vedlés

Ha a gekkó élénk színei megfakulnak, fehéres színűvé válik, az azt jelenti, hogy gekkónk vedleni fog. Továbbá jellemző még, hogy kőbe, vagy valamilyen arra alkalmas dologba dörzsölik a fejüket, ahol a vedlés elkezdődik. Amint olyan területig sikerült levakarniuk a bőrt, hogy szájukkal elérik, úgy maguknak húzzák azt le és nagyon gyakran meg is eszik. Ezáltal további vitaminokhoz jutnak. A rendszeres párásítás segíti neki ezt a folyamatot problémamentesen lezajlódni.

Terrárium tisztántartása

A gekkók igen tiszta állatok, mindig ugyanarra a helyre végzik dolgukat, így annak eltávolítása is igen egyszerű folyamat - egyszerűen csak ki kell emelni a terráriumból pár naponta.
Magát a terráriumot elegendő 2-3 havonta teljesen kitakarítani, fertőtleníteni és felfrissíteni. (A tisztítás idejére a gekkókat tegyük át egy biztonságos helyre, pl. egy magasfalú nyitott dobozba.)

Kézbevétel

A kézhez szoktatást már egészen kicsi korában érdemes elkezdeni. Ülve és türelmesen próbálkozz, hogy a gekkód átmásszon a kezedre. Ha netalán megijedne, elejtenéd vagy elugrana, ülő helyzetben nem tud akkorát esni. Rendszeresen próbáld magadhoz venni, de csak rövid időközökre. Így minél előbb megtanulja, hogy nem jelentesz veszélyt számára. Ha gondolod még akár kézből is etetheted, jutalomként.

Szaporodás

Ivar érettségét 9-21 hónapos korára éri el. Ezek a gekkó fajták fogságban is igen jól szaporodnak. Párzási időszaka általában tavasszal van. A párosodásra általában eldugott, nem feltűnő helyen kerül sor és sikerességét az jelzi, hogy a nőstény gekkónak igen hamar megduzzad a hasa. Évente több alkalommal is képesek 2-2 tojást lerakni, melyek kihordási ideje 1 hónap. A lágyhéjú tojások számára nedves és biztonságos környezetet keresnek, ahova eldughatják őket és állandó magas hőmérsékleten, kb 30 celsiusfokon és magas 70-80%-os páratartalmon tudhatják. Segíthetünk az ideális hely kialakításában mi is, ha pl. az oldalán egy nyílással és lyukakkal ellátott lefordított műanyag vagy papírdobozt helyezünk el számára. Keltetési idejük 90-100 nap. „Újszülött” állapotukban 80-85 mm hosszúságúak és nagyjából 3 grammosak. A kelés napján már megindul az első vedlés és addig nem is esznek, míg ez le nem zajlott. Felnőtt kori színük 8 hónapos korukra állandósul.

Ivar megállapítás

Leopárd gekkóknál 6-12 hónapos korukban lehet megállapítani, hogy nőstény avagy hím gekkóval állunk-e szemben. Első ránézésre nincs jelentős eltérés a két ivar között, de kis hozzáértéssel egyszerűen megállapítható egyedek neme. A hímek erősebb megjelenésűek, fejük szélesebb a nőstényeknél. A legfontosabb eltérések a farok alatt figyelhetők meg, ahol a két comb között a hímeknél anális pórusokat láthatunk fordított V-alakban. A faroktövön jól kivehető a hemipénisz is. Ezek a nőstényeknél hiányoznak.

Egymás között a gekkók nemi feromonok szaga alapján döntik el, hogy fajtársuk milyen nemű. A hímek agresszívak egy másik hímmel szemben, míg a nőstényeknek udvarolnak. Ha egy vetélytárssal, azonos neművel kerül szembe, akkor felemelkedik a földről, hátát begörbíti, lábait és nyelvét kinyújtja. Ha ennek következtében a másik hím mégsem menekül el, akkor gyors, élénk harapásokkal támad, amivel súlyos sebeket okozhat az ellenfélnek. Hasonlóan lép fel az éppen vedlő nőstényekkel szemben is. Vedlés után azonban újra udvarolni kezd a nőstényeknek.


keresőguruOldaltérkép